Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Илон Мъск иска по-зелени биткойни, но има ли план, с който да постигне това?

Tesla може да инвестира в стимулирането на прехода на „копаенето“ към възобновяема енергия или да се насочи към алтернативи на криптовалутата, смятат експерти

Илон Мъск иска по-зелени биткойни, но има ли план, с който да постигне това?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Милиардерът Илон Мъск заяви, че неговата Tesla Inc. няма да използва или приема биткойни, докато не бъде сигурен, че токенът се произвежда устойчиво. Определено Мъск ще трябва да изчака, за да види „позеленяла“ криптовалутата.

Той обяви новата си позиция в сряда (12 май), с което предизвика спекулации сред някои експерти дали всъщност има план да стимулира криптоиндустрията да се дистанцира от изкопаемите горива, които подхранват „копаенето“ – процесът, чрез който се създават токените, пише Ройтерс.

Tesla може да играе активна роля в подкрепа на премахването на въглерода от биткойна чрез инвестиции в нови проекти, целящи стимулирането на възобновяемата енергия при генерирането на криптовалути.

„Мъск и Tesla със сигурност разполагат с ресурси, за да подкрепят съществуващите усилия за прехода на биткойна към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)“, коментира Даяна Бигс, главен изпълнителен директор на крипто стартъпа Valor. 

Още по темата

Но подобни начинания могат да отнемат години преди да бъдат реализирани.

Друг вариант е Tesla да премине от биткойн към по-екологични цифрови валути, които не разчитат на мегакомпютри, които генерират нови токени, според експертите от индустрията.

Мъск написа в Twitter, че макар Tesla да не приема плащания в биткойни - два месеца след като обяви, че компанията е отворена към подобна опция – концернът все пак няма да продаде своите биткойни, посочвайки, че възнамерява да ги използва, когато добивът им започне да се осъществява с по-екологична енергия.

Tesla разглежда и други криптовалути, за чийто добив е необходим само или по-малко от 1% от енергията, нуждн за генериране на биткойни.

Решението на Мъск може да представлява опит за укрепване на екологичните качества на Tesla на фона на нарастващата конкуренция в сектора на електрическите превозни средства, изтъква Сася Беслик, ръководител устойчивото развитие на бизнеса в Bank J. Safra Sarasin.

По-зелени опции?

Туитът на Мъск беше последван от диаграма, показваща консумацията на енергия при добива на биткойн. „Тенденцията на потреблението на енергия през последните няколко месеца е безумна“, написа на следващия ден ръководителят на Tesla.

Природозащитниците критикуват енергийното потребление при най-популярната криптовалута и зависимостта ѝ от изкопаемите горива в продължение на години.

„В настоящия случай използването на биткойн не е в съответствие с мисията на Tesla“, споделя Алекс Де Врис, основател на платформата Digiconomist.

Добивът на биткойни в глобален план използва приблизително същото количество енергия годишно, каквото е потреблението на електроенергия на Египет през 2019 г., показват данни на Университета в Кеймбридж.

Голяма част от „копаенето“ се захранва чрез въглища, най-силно замърсяващият източник на енергия от всички изкопаеми горива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Р. Бакърджиев: Бизнесите са принудени да се конкурират с пари "от въздуха"